Riittiönjärvi (95.110.1.019)
Järvi
Nimi: Riittiönjärvi
Järvinumero: 95.110.1.019
Vesistöalue: Turun rannikkoalue (95.11)
Päävesistö: Pohjoinen Saaristomeri (95)
Perustiedot
Pinta-ala: 5,44 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 1,03 km1 030 m <br />
Korkeustaso:
Hallinnolliset alueet
Kunta: Naantali
Maakunta: Varsinais-Suomen maakunta
ELY-keskus: Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue:
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Riittiönjärvi sijaitsee Naantalissa, Rymättylän kirkonkylän lounaispuolella. Kirkonkylän ja Riittiönjärven välissä sijaitsee suurempi Kirkkojärvi, johon Riittiönjärvi laskee vetensä. Järvi on 5,4 hehtaarin kokoinen ja sen keskisyvyys on vain noin yksi metri.
Nykytila ja suojelu
Riittiönjärvi kärsii runsaista ravinnepitoisuuksista ja on niiden seurauksena rehevöitynyt lähes umpeen. Veden väri on erittäin ruskeaa ja sameaa. Kesäisin toistuvat leväkukinnat ja vesikasvillisuus on erittäin runsasta.
Vuodesta 2002 lähtien järveä on kunnostanut Rymättylän Kirkkojärviyhdistys ry. Sen tavoitteena on ollut poistaa kuormitus Kirkkojärveen, parantaa virkistysmahdollisuuksia ja nostaa veden laatua heikosta erinomaiseksi. Järvellä kokeiltiin kemikaalikäsittelyä vuoden 2002 toukokuussa, mutta siinä ei onnistuttu.
Vuonna 2003 järvestä otettiin pohjanäytteitä, jotka osoittivat pohjan olevan 70 cm paksuudelta pehmeää ja hapetonta ainesta.
Talous- ja peltovesiä puhdistavat pienpuhdistamot asennettiin vuonna 2004 ja vuodesta 2006 lähtien talousvedet on johdettu viemäriverkostoon. Samana vuonna korotettiin myös alueen teitä; ruopattiin matalaa ja liettynyttä rantaa; poistettiin rantakortteikkoa, sekä imuruopattiin 70 cm kerros lietettä ja pohjan mädäntyneitä kasveja.
Vuoden 2007 kesällä järvi sai kemikaalikäsittelyn, jolla sidottiin ja saostettiin järviveden ravinteita ja muita yhdisteitä . Alumiinikloridi levitettiin veneestä tietokoneen karttaohjelman avulla tasaisesti joka puolelle järveä. Se sitoi humuksen ja muun kiintoaineen, saostaen sen liukenemattomaan muotoon järven pohjalle. Järven pintaa on suunniteltu nostettavan 70 cm eli samalle tasolle, jolla se oli 1930-luvulla.
Vuonna 2009 yhdistys päätti, ettei Riittiönjärveen rakenneta sinä kesänä patoa eikä vedenpintaa koroteta. Hanke raukesi kahden suurimman maanomistajan vastustukseen.
Asutus ja vesistön käyttötavat
Riittiönjärven ympärillä on runsaasti maataloutta ja metsää, ja sen rannalla on muutama talo.
Aiheesta muualla
Wikipedia. Riittiönjärvi. Internet-sivu. Luettu 10.6.2014. [1]
Lankinen, Jonna 2007. Turun Sanomat. Riittiönjärvi sai puhdistavan kemikaalikylvyn. Internet-sivu. Luettu 10.6.2014. [2]
Ristola, Petra 2009. Yle Uutiset, Turku. Kirkkojärviyhdistys luopuu kunnostuksesta. Internet-sivu. Luettu 10.6.2014. [3]