Silvolan tekojärvi (21.011.2.001)
Järvi
Nimi: Silvolan tekojärvi
Järvinumero: 21.011.2.001
Vesistöalue: Vantaan suualue (21.011)
Päävesistö: Vantaa (21)
Perustiedot
Pinta-ala: 47,02 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 3,09 km3 090 m <br />
Korkeustaso:
Hallinnolliset alueet
Kunta: Vantaa
Maakunta: Uudenmaan maakunta
ELY-keskus: Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Silvolan tekojärvi (21.011.2.001)/Itärannan kallio
20. huhtikuu 2014 11:35
Näkymä itärannan kalliolt...
Järven erityispiirteet
Silvolassa, Vantaalla Ylästön kaupunginosassa, Vantaanjoen itäpuolella sijaitsee Silvolan tekojärvi. Tämän tekoaltaan omistaa Helsingin kaupunki, vaikka allas onkin Vantaan puolella. Silvolan allas on erittäin tärkeä osa pääkaupunkiseudun vesihuoltojärjestelmää, sillä se toimii varavesialtaana ja paineen tasaajana Päijännetunnelista otettavalle vedelle. Silvolan tekojärvi ei ole syntynyt luonnollisen vesistön patoamisen seurauksena, vaan sen vesi johdetaan Päijänteestä maailman toiseksi pisintä, 120 kilometriä pitkää tunnelia pitkin. Päijännetunneli valmistui 1980-luvun alussa. Tekojärvi on otettu käyttöön 10. toukokuuta 1962, jolloin se toimi Vantaanjoesta pumpatun raakaveden välivarastona. Samoin Päijännetunnelin remonttien aikana vuosina 2001 ja 2008 altaan vesi on otettu Vantaajoesta.
Silvolan tekojärven vesimäärä on noin viisi miljoonaa kuutiometriä ja järvi on noin kilometrin pitkä ja puoli kilometriä leveä. Sen pinta-ala on 47,3 hehtaaria ja suurin syvyys 17 metriä.
Nykytila ja suojelu
Seudun vesihuollon kannalta on ensiarvoista, ettei tekojärven veden laatua pilata.
Asutus ja vesistön käyttötavat
Nykyisin miltei miljoona ihmistä on Silvolan altaan vedenjakelukanavan varassa. Vesi puhdistetaan ja pumpataan jakeluun Pitkäkosken ja Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitoksilla.
Järven alue on yleisöltä suljettu sen ympäri kulkevalla verkkoaidalla. Alueella on myös videovalvonta ja vartiointi.
Aiheesta muualla
Wikipedia. Silvolan tekojärvi. WWW-sivu. Luettu 6.6.2014. [1]