Sotkanjärvi (35.724.1.018)
Järvi
Nimi: Sotkanjärvi
Järvinumero: 35.724.1.018
Vesistöalue: Äväntäjärven valuma-alue (35.724)
Päävesistö: Kokemäenjoki (35)
Perustiedot
Pinta-ala: 5,28 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 1,1 km1 100 m <br />
Korkeustaso:
Hallinnolliset alueet
Kunta: Orivesi (kunta)
Maakunta: Pirkanmaan maakunta
ELY-keskus: Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Sotkanjärvi sijaitsee Oriveden kaupungin Ristijärven kylän pohjoispuolella. Sotkanjärven vedet laskevat Röyhänjärveen ja edelleen Ristijärven pohjoisosaan. Veden vaihtuvuus on nopeaa. Valuma-alue on pääosin karua metsämaastoa. Peltoa ja haja-asutusta valuma-alueella ei ole juuri lainkaan, joten hajakuormituspaine jää vähäiseksi.
Maksimisyvyys: 2 m
Veden keskiviipymä: 37 vrk
© Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys
Nykytila ja suojelu
Sotkanjärven vedenlaatua on tutkittu syksyllä vuonna 1995.
Sotkanjärven vesi on peruslaadultaan lievästi ruskeaa ja melko runsashumuksista. Kemiallisen hapenkulutuksen perusteella humusleima on vahva. Vesi on vähäelektrolyyttistä ja veden kloridipitoisuus on alhainen. pH-taso on lievästi happaman puolella. Puskurikyky happamoitumista vastaan on tyydyttävä, joten happamoitumisen vaaraa ei ole.
Vähäisestä kuormituspaineesta huolimatta veden rehevyystaso on luonnontasosta kohonnut. Fosforipitoisuus oli 25 µg/l, eli se oli jo hyvin lähellä rehevien vesien raja-arvoa (30 µg/l). Typpipitoisuutta voitiin pitää luonnontilaisille järvivesille ominaisena. Happitilanteesta ei ole käytettävissä tutkimustuloksia. Happivaje voi muodostua talvella jään alla tuntuvaksi. Kesäisin happitalouden häiriöitä tuskin esiintyy järven mataluuden takia.
Sotkanjärvi soveltuu virkistyskäyttöön käytettävissä olevien tulosten perusteella tyydyttävästi. Vedenlaatua heikentävät runsashumuksisuus, veden hapahko luonne ja lievästi luonnontasosta kohonnut rehevyystaso. Järven pienuus rajoittaa jonkin verran virkistyskäyttömahdollisuuksia.
© Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys, 2015