Tanikarinjärvi (35.311.1.047)
Järvi
Nimi: Tanikarinjärvi
Järvinumero: 35.311.1.047
Vesistöalue: Näsijärven lähialue (35.311)
Päävesistö: Kokemäenjoki (35)
Perustiedot
Pinta-ala: 3,43 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 0,72 km720 m <br />
Korkeustaso:
Hallinnolliset alueet
Kunta: Ylöjärvi
Maakunta: Pirkanmaan maakunta
ELY-keskus: Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Tanikarinjärvi sijaitsee Ylöjärven kaupungin Kyrönlahden taajaman länsipuolella ja laskee vetensä Kolunlammin kautta Näsijärven Kyrönlahteen. Valuma-alue koostuu suosta ja metsästä. Peltoa ja asutusta ei valuma-alueella ole lainkaan. Valuma-alueen suovaltaisuus on nähtävissä selvästi Tanikarinjärven vedenlaadussa.
Maksimisyvyys: 4 m
Veden keskiviipymä: 59 vrk
© Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys
Nykytila ja suojelu
Tanikarinjärven vedenlaatua on tutkittu vuonna 1997.
Valuma-alueella sijaitsevan suoalan runsas määrä näkyy Tanikarinjärvessä erittäin voimakkaana humusleimana. Peruslaadultaan Tanikarinjärven vesi on hapanta humusvettä. Veden happamuustaso laski rapujen kannalta syksyllä 1997 selvästi alle kriittisen tason, sillä ravuille soveltuvan veden pH:n tulisi suositusten mukaan olla yli 6,0.
Ravinnetaso on selvästi alhaisempi kuin peltojen ympäröimässä Kolunlammissa. Myös Tanikarinjärven ravinnetaso on kuitenkin selvästi luonnontasoa korkeampi ja lievästi reheville vesille ominainen. Happipitoisuudesta ei ole käytettävissä tutkimustuloksia kerrosteisuuskausien lopulta. Syksyllä 1997 syystäyskierron aikaan happipitoisuus oli 3 metrin syvyydellä hyvä.
Tanikarinjärvi soveltuu virkistyskäyttöön käytettävissä olevien tulosten perusteella välttävästi. Vedenlaatua heikentävät erittäin voimakas humusleima, veden happamuus ja luonnontasoa lievästi korkeampi ravinnetaso.
© Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys, 2007