Taulajärvi (35.311.1.032)
Järvi
Nimi: Taulajärvi
Järvinumero: 35.311.1.032
Vesistöalue: Näsijärven lähialue (35.311)
Päävesistö: Kokemäenjoki (35)
Perustiedot
Pinta-ala: 50,25 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 4,97 km4 970 m <br />
Korkeustaso: 95,7 m
Hallinnolliset alueet
Kunta: Tampere
Maakunta: Pirkanmaan maakunta
ELY-keskus: Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Taulajärvi sijaitsee Tampereelta noin 17km pohjoiseen Näsijärven idän puoleisen rannan tuntumassa. Järvellä on pinta-alaa 50,2ha ja syvyyttä enimmillään 15m. Taulajärvestä laskee joki Toijalanjärveen. Järvestä on myös kaivettu oja suoraan Näsijärveen.
Nykytila ja suojelu
Järvi on lievästi rehevöitynyt, mutta toistaiseksi hyvässä kunnossa. Lähialueella harjoitettava viljelys sekä asuinalueiden leviäminen järven lähelle ovat kuormittaneet järveä. Sisäinen kuormitus on kesäisin voimakasta ja alusvesi voi olla täysin hapetonta.
Hertta-tietokannassa on tulokset kahdeksasta näytteenottokerrasta, joista ensimmäinen oli 1995 ja viimeisin 2007. Näytteenottajina ovat toimineet kunnallinen ympäristöviranomainen ja Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys. Järven veden laatua tutkitaan noin joka viides vuosi.
Mittaustuloksista on nähtävissä em. kesäinen veden laadun heikkeneminen. Päällysveden fosforipitoisuus on ollut keskimäärin 17µg/l, mutta alusvedessä on kesäisin mitattu jopa 280µg/l pitoisuuksia. Kun alusvedessä alkaa happi loppua, sedimentistä liukenee veteen fosforia.
Päällysveden happipitoisuus on ollut keskimäärin 83% ja alusveden 13%. Alusvedessä on kuitenkin esiintynyt happikatoja usein. Kokonaistyppipitoisuus mitattiin ainoastaan kaksi kertaa vuonna 2007, jolloin pitoisuudet olivat päällysvedessä keskimäärin 595µg/l ja alusvedessä 910µg/l. Näkösyvyys mitattiin myöskin vasta vuonan 2007, jolloin keskimääräinen tulos oli 2,9m.