Vähäjärvi (35.358.1.003)
Järvi
Nimi: Vähäjärvi
Järvinumero: 35.358.1.003
Vesistöalue: Puntasojan valuma-alue (35.358)
Päävesistö: Kokemäenjoki (35)
Perustiedot
Pinta-ala: 14,28 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 1,71 km1 710 m <br />
Korkeustaso:
Hallinnolliset alueet
Kunta: Ylöjärvi
Maakunta: Pirkanmaan maakunta
ELY-keskus: Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Vähäjärvi sijaitsee Puntasjärven koillispuolella ja se laskee myös vetensä siihen. Valuma-alue on järven tilavuuteen nähden melko laaja, ja veden vaihtuvuus onkin siksi nopeaa. Keskiviipymä on laskennallisesti noin kuukauden. Valuma-alue on pääosin suota ja metsää, mikä heijastuu Vähäjärven vedenlaatuun voimakkaasti. Peltoa tai haja-asutusta ei ole peruskartan mukaan valuma-alueella lainkaan.
Maksimisyvyys: 2 m
Veden keskiviipymä: 31 vrk
© Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys
Nykytila ja suojelu
Vähäjärven vedenlaatua on tutkittu talvella vuonna 2011.
Valuma-alueen suo- ja metsävaltaisuuden vuoksi Vähäjärven vesi on voimakkaan tummaa ja erittäin runsashumuksista. Vesi on suovesien vaikutuksesta lisäksi hapanta, eikä puskurikykyä happamoitumista vastaan juurikaan ole. Suovesille tyypillisesti myös veden sähkönjohtavuus on pieni.
Rehevyystaso oli korkea, sillä fosforipitoisuus ylitti talvella jopa erittäin rehevien vesien raja-arvon (50 µg/l). Myös typpitaso oli noin kaksinkertainen luonnontasoon nähden. Runsaan humuksen määrän sekä korkean rehevyystason vuoksi hapen kuluminen on voimakasta. Happitilanne olikin heikentynyt voimakkaasti ollen vain välttävällä tasolla. Myöhemmin talvella happitilanne on voinut heiketä jopa huonoksi. Talvi 2011 oli järvien happitalouden kannalta tavanomaista hankalampi, joten aivan näin heikko tilanne ei ole välttämättä joka talvi. Kesäaikaankin happivaje lienee vesimassassa selvä, vaikka järvi on matala ja veden vaihtuvuus nopeaa.
Vähäjärvi soveltuu talven 2011 tulosten perusteella virkistyskäyttöön huonosti, sillä vesi on voimakkaan tummaa ja hapanta humusvettä.
© Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys