Valuma-alue
Alue, jolta vedet laskevat Itämereen.
Itämeren valuma-alueeseen kuuluvat kaikki ne mantereen osat, joilta pinta- ja pohjavedet laskevat Itämereen. Itämeren valuma-alueen pinta-ala on 1 720 000 km2. Se on on noin neljä kertaa suurempi kuin itse meren pinta-ala.
Valuma-alueen valtiot ovat teollisuusmaita, joissa harjoitetaan myös maa- ja metsätaloutta sekä elintarviketuotantoa. Valuma-alueen pinta-alan maankäyttö (%): metsä 48, viljelymaa 20, laidun 6, muut avoimet alueet 17, taajamat 1, järvet 6, tuntematon 2.
Alueella asuu 85-90 miljoonaa ihmistä. Valuma-alueen rantavaltiot ovat Suomi, Ruotsi, Venäjä, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Saksa ja Tanska. Kaikenkaikkiaan valuma-alue ulottuu 14 valtion alueelle.
Valuma-alueen eteläisimmät osat ovat tiheimmin asuttuja. Ne sijaitsevat Keski-Euroopan kaivosalueilla, josta Oder- ja Veiksel –joet tuovat myrkkyjä Itämereen. Tiheästi asutuilla alueilla Puolassa, Ukrainassa ja Valko-Venäjällä, on teollisuutta ja maanvijelystä.
Valuma-alueen kaakkoisosien asukastiheys on alhaisempi kuin eteläosien. Pohjoisimmat osat ovat harvimmin asuttuja ja luonnontilaisimpia.
Rehevöityminen on Itämeren suurin ongelma.
Katso myös
Aiheesta muualla
- Valuma-alue (Wikipedia)