Sinileväkukintaa Vihtijärvellä
Tässä vielä vähän lisätietoa sinilevistä.
Leväkasauman häviäminen tuulen mukana riippuu paikan avoimuudesta eli siitä miten tuuli ja aallokko pääsevät kyseiseen rantaan. Jos esiintymässä on sinilevämyrkkyjä, ne häviävät noin viikon sisällä, mikäli vesi vaihtuu paikassa nopeasti. Jos paikka on suojaisa ja veden vaihtuminen hidasta, voi myrkkyjen häviäminen kestää kuukaudenkin. Noin puolet esiintymistä on todettu myrkyllisiksi.
Levämassaa voi kokeilla nostaa tikulla: jos se hajoaa hippusina veteen, on kyseessä todennäköisesti sinilevä. Toinen keino on ottaa leväpitoista vettä lasiin, ja antaa sen seistä noin tunnin ajan. Levä on todennäköisesti sinilevää, jos se nousee pintaan. Sinilevälle on myös tyypillistä tunkkaisen maamainen haju.
Runsaasta esiintymästä voi ilmoittaa kunnan terveystarkastajalle tai ELY-keskukseen.
Jos tottakai jos haluat, voit myös perustaa oman havaintopaikan Järviwikiin ja ilmoittaa siellä levähavainnoista.
Hei!
Tässä vielä Uudenmaan ely-keskuksen viesti Vihtijärven tilasta:
”Vihtijärvellä on toisinaan aiemminkin ollut levää. Järvi on varsin kirkasvetinen, joten siellä ei ainakaan valon vähyys pääse rajoittamaan levän kasvua. Yleisesti ottaen Vihtijärvi on kuitenkin melko hyväkuntoinen.
Saimme viime syksynä valmiiksi ehdotuksen vesien tilan luokittelusta. Tässä vaiheessa se on ehdotus, ja vasta ensi vuonna, kun julkinen kuuleminen on takana, luokittelusta tulee virallinen. Vihtijärven osalta tämä luokitteluehdotus sanoo seuraavaa:
-veden fysikaalis-kemiallinen tila (=vedenlaatu): luokka erinomainen -järven biologinen tila: luokka hyvä (käytettävissä tietoja kasviplanktonista (erinomainen) ja pohjaeläimistä (hyvä) -järven hydrologis-morfologinen tila: luokka hyvä -kokonaisuutena ekologinen tila: hyvä.”