Ylimysjärvi (36.077.1.001)
Ylimysjärvi on keskikokoinen järvi Karvianjoki (36) -päävesistössä.
HUOM! Järvi-meriwikin ulkoasu on uudistunut 28.4.2025. Muutosten toteuttaminen joka puolelle palvelua vie aikaa. Sivuilla voi esiintyä outouksia, jotka luultavasti korjaantuvat muutaman viikon kuluessa. Virheistä voi myös raportoida Kahvihuoneessa.
4 030 m <br />
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Ylimysjärvi on Kyrönjoen latvajärviä. Sen valuma-alue on melko pieni ja huomattavan soinen. Järvi on täysin umpeenkasvanut ja hyvin humuspitoinen. Maaston alavuuden seurauksena saraniittyvyöhyke on hyvin laaja ja järvikortetta kasvaa koko vesialueella.
Järven länsilaidan metsät ovat hoidettuja, varttuvia mänty-koivusekametsiä. Kaakkoispuolella puolestaan kasvaa iältään ja rakenteeltaan vaihtelevaa varttunutta kuusivaltaista sekametsää. Seassa on runsaasti eri-ikäisiä lehtipuita, mm. järeitä haapoja, sekä maapuita ja kolopuita. Erittäin kehityskelpoinen metsä on rehevä ja puissa esiintyy paljon kääpiä.
Linnustossa monet kortteikkoja suosivat lajit ovat runsaita. Alueen luonnontilaan ovat vaikuttaneet ympäröivien soiden ojitukset, joista vedet valuvat suoraan järveen. Rantoja ei ole rakennettu, mutta itälaidalle on pystytetty lintutorni. Suo- ja metsärantojensa ansiosta järvi on varsin erämainen.
Ylimysjärvi on Suomenselän valtakunnallisesti arvokas, rakentamaton lintuvesi
Ylimysjärvi kuuluu valtakunnalliseen lintuvesiensuojeluohjelmaan. Tällä hetkellä kohde on kokonaan suojelun ulkopuolella. Alueen rauhoitus luonnonsuojelualueena tapahtuu maanomistajien kanssa sovittavin rauhoitusehdoin.
Alueella esiintyviä lintudirektiivin eli luonnonvaraisten lintujen suojelusta (79/409/ETY) annetun direktiivin liitteen I mukaisia lintulajeja ovat : ruskosuohaukka, sinisuohaukka, pikkujoutsen, laulujoutsen, palokärki, ampuhaukka, pikkusieppo, kurki, pikkulokki, uivelo, suokukko, mustakurkku-uikku, luhtahuitti, kalatiira, teeri, liro