Herustenjärvi (l) (21.062.1.003)
Järvi
Nimi: Herustenjärvi
Järvinumero: 21.062.1.003
Vesistöalue: Keihäsjoen keskiosan alue (21.062)
Päävesistö: Vantaa (21)
Perustiedot
Pinta-ala: 7,89 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 1,25 km1 250 m <br />
Korkeustaso:
Hallinnolliset alueet
Kunta: Nurmijärvi (kunta)
Maakunta: Uudenmaan maakunta
ELY-keskus: Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Herustenjärvet sijaitsevat Nurmijärven kunnan pohjoisosassa. Itä-Herunen eli Etuherunen on kahdesta järvestä suurempi. Järvet ovat matalia, syvimmillään vain reilut 3 metriä. Herustenjärviä erottavan suokannaksen läpi on kaivettu veneellä kuljettava väylä. Länsi-Herusen rannoilla on suota enemmän kuin Itä-Herusen ympäristössä, loma-asutusta puolestaan on melko vähän. Kummallakaan alueella ei ole viemäröintiä. Herustenjärvet sijaitsevat happamoitusmisherkällä Salpausselän harjualueella, valuma-alue on pieni ja maaperän neutralointikyky heikko. Järvillä onkin mitattu matalia pH- ja alkaliniteettiarvoja.
Nykytila ja suojelu
Näkösyvyyden keskiarvo vuosilta 1985–2013 on 1,8 metriä. Pitkällä aikavälillä näkösyvyys on pienentynyt. Länsi-Herusen a-klorofyllipitoisuus kuvastaa erittäin reheviä oloja. Päällysveden avovesikauden kokonaisfosforipitoisuuksien perusteella Länsi-Herusen ravinnetaso on rehevä. Järven vesi on tummempaa, kuin Itä-Herusen.
Länsi-Herusen pH-arvo kohosi 1970-luvun loppupuolen ja vuonna 1985 tehtyjen kalkitusten myötä, mutta kalkituksen vaikutus jäi lyhytaikaiseksi ja pH on ollut laskussa. Myös Länsi-Herusen alkaliniteetti on erittäin matala.
Kalat, linnut ja muu vesiluonto
Herustenjärvien vesiluontoa on tutkittu hyvin vähän.
Asutus ja vesistön käyttötavat
Tarut ja tositarinat
Seuranta ja tarkkailu
Länsi-Herunen kuuluu Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen Nurmijärven järvien seurantaohjelmaan. Järven fysikaalis-kemiallista tilaa tutkitaan kahdesti vuodessa, kevättalvella ja loppukesällä, otettavista vesinäytteistä. Lisäksi järven kasviplanktonia tutkitaan kahden vuoden välein. Kasviplanktonseurannasta vastaa Uudenmaan Ely-keskus ja näytteet ottaa Keski-Uudenmaan ympäristökeskus.