Iso-Vihtari (04.274.1.024)
Järvi
Nimi: Iso-Vihtari
Järvinumero: 04.274.1.024
Vesistöalue: Kermajärven alue (04.274)
Päävesistö: Vuoksi (04)
Perustiedot
Pinta-ala: 662,19 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 52,69 km52 690 m <br />
Korkeustaso: 87,4 m
Hallinnolliset alueet
Kunta: Heinävesi (kunta)
Maakunta: Pohjois-Karjalan maakunta
ELY-keskus: Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Vuoksen vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Iso-Vihtari on 662,19 ha kokoinen järvi Heinävedellä, Etelä-Savossa. Rantaviivaa Iso-Vihtarilla on 52,69 km. Iso-Vihtari laskee pohjoisosastaan Kermajärveen ja täten kuuluu Kermajärven vesistöalueeseen, päävesistönään Vuoksi. Iso-Vihtarin syvin kohta löytyy Piirolanlahdelta, jossa veden syvyys on hieman yli 30 metriä.
Järvi on puhdasvetinen sekä karu ja sen ekologinen tila on erinomainen.
Heinäveden kunnassa sijaitsee myös Pieni Vihtari-niminen järvi, jonka pinta-ala on 194,86 ha.
Nykytila ja suojelu
Iso-Vihtari on karu, vähähumuksinen järvi, jonka ekologinen tila on erinomainen. Järven vesi on kirkasta ja vain hieman väriltään rusehtavaa. Iso-Vihtarin vedenlaatua on seurattu Vihtarinniemestä itään olevasta syvänteestä.
Iso-Vihtarin edustalla on niukalti hiekkarantaa, kalliorantamaisen kivikkoista ja karua metsämaata. Rantakasvillisuus on niukkaa.
Lahdenpohjukoissa esiintyy luhtaisia rantoja, joissa kasvaa ruoho-saraluhtaa. Lajistoon kuuluu myös muun muassa kastikat, järvikorte ja –ruoko, kurjenjalka, rentukkaa sekä pullosaraa. Järvellä esiintyy myös järvisätkintä sekä kelluslehtisinä ulpukkaa.
Iso-Vihtarin Luvelan louhikko on valittu luonnonsuojelullisesti arvokkaaksi kohteeksi karun, rantaan asti ulottuvan louhin vuoksi. Myös Iso-Purunlahden rantaluhta on paikallisesti arvokas kohde. Pieni Purunlahden ja Humalniemen louhikot ja kalliojyrkänteet ovat myös tärkeä, säilytettävä elinympäristö.