Järviwiki:Ohje/Näin perustat havaintopaikan
Järvi-meriwikiin kuka tahansa voi perustaa havaintopaikan. Havaintopaikalla voi seurata muun muassa pintaveden lämpötilaa, jäätilannetta ja levätilannetta. Havainnot esitetään havaintopaikan sivulla havainnollisina tilastokuvioina, ja tuoreet havainnot näkyvät palvelun etusivun havaintotilannekartalla. Tallentamalla havaintosi Järvi-meriwikiin hyödytät muita vesistön käyttäjiä ja saat itsellesi näyttävän havaintoarkiston.
Sinun täytyy olla kirjautunut Järviwikiin, jotta voit perustaa havaintopaikan.
Paikkasivun perustaminen
Havaintopaikka on mikä tahansa paikkasivu, johon on tallennettu havaintoja. Voit siis käyttää olemassa olevaa paikkasivua, jos havaintopaikallesi on jo perustettu sellainen ja jos sinulla on oikeus muokata sitä. Muussa tapauksessa voit perustaa uuden paikkasivun.
Paikkasivu perustetaan järvisivun alle järven kartan yhteydessä olevalla "Lisää uusi" -toiminnolla. Toiminto avaa lomakkeen, jolle syötetään paikan otsikko, lyhyt kuvaus, sijaintikunta ja koordinaatit kartalta valitsemalla. Kun lomakkeen tiedot on täytetty, se tallennetaan "Tallenna sivu" -painikkeella ja paikkasivu on valmis. Tallentaminen siirtää sinut uudelle paikkasivulle, ja voit halutessasi seuraavaksi lisätä siihen tapahtumia, havaintoja, valokuvia tai linkkejä. Paikkasivu näkyy järvisivun kartalla.
Havaintojen lisääminen paikkasivulle
Paikkasivusta tulee havaintopaikka, kun siihen lisätään havaintoja. Havaintoja lisätään paikkasivun oikean palstan "Lisää/muokkaa" -valikolla. Kullekin havaintotyypille on oma lomakkeensa, jolla tiedot lisätään. Samalle paikalle voi lisätä useita erityyppisiä havaintoja sekä tapahtumia, valokuvia ja linkkejä.
Kun avaa jonkun "Lisää/muokkaa" -valikon havaintotyypeistä, aukeaa lomake jossa on kaikki paikkaan liitetyt havaintotyypin havainnot. Uusi havainto lisätään lomakkeen "Lisää toinen" -painikkeella. Jos vanhoja havaintoja on, voi niitä tarvittaessa muokata tai poistaa. Havaintojen järjestystä voi muuttaa hiirellä raahaamalla havaintolaatikon oikeassa reunassa olevasta kaksisuuntaiesta nuolesta.
Havaintotyyppikohtaisia ohjeita esimerkiksi havainnon tekemiseen on saatavilla lomakkeen ylälaidassa olevasta "Miten teen ###-havainnon" -painikkeesta.
Lisätyt ja muutetut havainnot tallennetaan "Tallenna sivu" -painikkeella. Tallentaminen vie takaisin paikkasivulle, jossa muutokset näkyvät.
Havaintojen näkyminen paikkasivulla
Paikkasivulla näkyvät otsikko ja kuvaaja jokaisesta havaintotyypistä, josta on edes yksi havainto. Havaintotyyppien järjestys saattaa hieman vaihdella vuodenajan mukaan, niin että esimerkiksi kesällä ylimpänä on pintaveden lämpötila ja talvella jäätilanne.
Jokaisesta havaintotyypistä näkyy kuvaaja, jossa on omina sarjoinaan viimeisimmän vuoden tiedot ja aiempien vuosien tiedot vertailuarvona. Kaikki havaintotiedot on yleensä saatavilla CSV-tiedostona.
Havaintopaikan ylläpitäjän rooli
Järviwikissä on neljä erilaista käyttäjäryhmää: tavalliset käyttäjät, kokeneet käyttäjät, asiantuntijat ja viranomaiset. Kunkin havaintopaikan ylläpitäjän rooli näkyy paikkasivun yläreunassa, jos se on asetettu. Ylläpitäjän rooli asetetaan paikkasivun lomakkeella joko silloin, kun paikkaa perustetaan, tai myöhemmin valitsemalla paikkasivun otsikon yläpuolella olevista välilehdistä: "Muokkaa".
Valinnan voi tehdä vain, jos kuuluu johonkin muuhun käyttäjäryhmään kuin tavalliset käyttäjät, johon kaikki rekisteröityneet käyttäjät automaattisesti kuuluvat. Kokeneeksi käyttäjäksi ylennytään automaattisesti, kun on tehnyt vähintään 100 muokkausta ja kun rekisteröitymisestä on kulunut vähintään kuusi kuukautta. Asiantuntija- ja viranomais-ryhmiin pääsee vain käyttäjät, jotka liitetään niihin Järviwikin ylläpidon toimesta.
Ylläpitämäsi havaintopaikan ylläpitäjä-tieto ei päivity automaattisesti, vaikka olisitkin ylentynyt esimerkiksi kokeneeksi käyttäjäksi. Jos tässä tapauksessa haluat muuttaa havaintopaikkasi "Kokeneen käyttäjän ylläpitämäksi", käy muokkaamassa paikkasivua, ja valitse "kokeneen käyttäjän ylläpitämä" -lomakkeen lopusta.
HUOM! Jos merkitset paikkasivun kokeneen käyttäjän ylläpitämäksi, tavalliset käyttäjät eivät voi enää muokata sitä, vaikkei sivua olisi suojattu.