Järvi-infon ja liikkuvuuden parannusehdotuksia
Joo, minäkin olen miettinyt, että ainakin naapurijärvet olisivat hyvä olla merkittynä järvisivun kartalle. Kokeilen jossain vaiheessa onnistuuko tämä. Mutta kaikkia järviä ja muitakaan sisältöjä ei nyt käytössä olevalla kartalla taida voida näyttää, sillä se ei käy välillä hakemassa tietoja mistään vaan lataa kaiken näytettävän sisällön kerralla.
Järvien ääriviivoja ei voi valitettavasti näyttää Googlen kartalla, sillä paikkatietoaineiston käyttöoikeus ei salli sitä. Google vaatii itselleen oikeuden sen kartalla näytettäviin aineistoihin, eikä valtio halua sitä.
Jollain aikataululla Järviwikin karttapalveluksi vaihdetaan SYKEn uusi, oma karttapalvelu, jolloin kaikki nämä toiveet toivottavasti voidaan toteuttaa.
Nytkin järven sijainnin voi avata Kansalaisen karttapaikassa tai Paikkatietoikkunassa, joissa on paremmat kartat (ja skaalakin), valitsemalla kartan yhteydestä "Avaa muualla".
Google Earthia ja Google Mapsia olisi hyvä pitää rinnalla, koska Google pitää huolta siitä, että palvelu on käytettävissä myös matkapuhelimilla paikan päällä järvellä.
Jos ainoana vaihtoehtona on jokin melko tehokkaille ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen pöytätietokoneille perustuva karttapalvelu, on tuloksena se, että keskitasoinen älypuhelinkin "alkaa tökkiä" järvellä, jossa tietoliikenteen taso ei välttämättä ole eGPRS:ää tehokkaampi, ei edes perusratkaisu 384 kbps UMTS / 3G.
Käytettävyyden kannalta kannattaisi huomata, että suuri osa kaukaisemmista järvistä sijaitsee syvällä maaseudulla, jonne Dna, Elisa ja Telia-Sonera Finland vain hyvin rauhalliseen tahtiin kalustaa uutta tietoliikennetekniikaa siksi, että nämä syrjäisten mastojen tukiasemat ovat varmasti aina tappiollisia vähäisen liikenteensä vuoksi. Ne eivät siis ole liiketoimintaa teleoperaattoreille, vaan pelkästään arvonlisäpalvelua verkon kattavuuden suhteen.
Jos ratkaisuja kehitetään esimerkiksi Helsingistä käsin, sopiva vajaan päivän virkamatkan päässä oleva kehitysalue on Itä-Uusimaa, jossa monen järven tietoliikenteen taso on GPRS tai enintään eGPRS ei edes UMTS-3G mistään HSPA:sta puhumattakaan.
Kiitos ajatuksistasi. Järviwikiä jatkuvasti kehitettäessä pyritään ottamaan huomioon, että sitä käytetään hyvin monenlaisilla päätelaitteilla hitaammillakin yhteyksillä. Ei SYKEn uusi oma karttapalvelukaan suinkaan tule olemaan suunnattu pelkästään tehokkaille pöytätietokoneille :)