Pisteiden keruu luonnosta - satelliittipaikantimet
Pisteiden keruu luonnosta - satelliittipaikantimet
Onko kenelläkään ajatuksia hyvistä paikantimista? Mitä sellaisia voisi ajatella sateiseen ja utuiseen luontokäyttöön?
Matkapuhelinten aGPS-paikantimet eivät taida olla yhtä tarkkoja kuin varsinaiset GPS:t WAAS-korjauksella tuonne kolmeen metriin.
Yleensä paikantimet, mm. Garmin, käyttävät GPX:ää, Google KML:ää tai siitä tiivistettyä KMZ:aa sekä Nokia omaa LME :ä. Muunnoksissa on melkoisena apuna maksuton http://www.gpsbabel.org
Nokian kartat, http://maps.nokia.com , jotka ovat maksuttomassa jakelussa niin kuin http://maps.google.com , on se hyvä puoli, että kartat voi etukäteen ladata matkapuhelimelle, joilloin ulkomailla, jossa pitää maksaa verkkovierailusta, ei karttaa tarvitse jatkuvasti ladata puhelimeen ulkomailla. Heikkoa Nokian kartoissa on se, että ne ovat luontokäyttöön melko vähän hyödylliset, koska niistä saattaa jopa puuttua peräti kymmenen hehtaarin kokoisia järviä, esimerkiksi Vähä-Tiilijärvi ja Keski-Tiilijärvi. Periaatteena voisi pitää sitä, että verkkovierailuhinnoin edullisinta ulkomailla on ajaa paikalle Nokian kartoilla ja löytää kohde Googlen kartoilla löytämällä niillä tarkemmin perille. Näin datamäärä, joka verkkovierailusta maksetaan Googlen aineiston siirtämiseen on mahdollisimman vähäinen.
Luontoraportoinnissa olisi hyvä, jos olisi GPS-pisteet niin olisi yksiselitteisesti määritelty, missä on havaintoja tehty ja hyvälle havaintopaikalle voi ennättää myöhemmin joku muu tai jotkut muutkin asiasta kiinnostuneet.
Jos mahdollista niin odottaisin kommentteja lähinnä seuraavista laitteista:
Miten tarkkoja laitteet ovat aGPS:n kanssa verrattuna oikeisiin varsinaisiin maasto- ja luontopaikantimiin?
Edelliseen liittyen sitten lisäksi olisi kiinnostunut kokemuksista
- Garmin 62s:n suhteen ja
- Magellanin suhteen, jostain viimeisistä malleista.